6 Tips om je eetpatroon te veranderen

Hormoondeskundige Ralph Moorman vertelt over de zes stappen die belangrijk zijn voor iedereen die zijn of haar eetgedrag wil veranderen. Dit is onafhankelijk van of (en welk) er een dieet wordt gevolgd.

Volg deze stappen

  1. Ga bij jezelf na: wat zijn je échte drijfveren om je levensstijl te veranderen.
  2. Stel realistische doelen.
  3. Probeer een goed beeld te krijgen van je huidige eetgedrag.
  4. Analyseer op welke vlakken de meeste winst te behalen valt en kies voor betere alternatieven.
  5. Maak een plan om stap voor stap op een leuke manier naar het doel toe te werken.
  6. Bij succes doorgaan en zo niet: terug naar stap 1.

Deze stappen zorgen ervoor dat je de verantwoordelijkheid in eigen hand houdt en je jezelf en je (eet)gedrag beter leert kennen. Op deze manier kom je tot een voedingspatroon dat goed bij jou past. Ieder dieet geeft richtlijnen aan, maar bieden nooit écht maatwerk. Kom in beweging en laat je inspireren door een zoektocht naar jezelf. Simpelweg snijden in voeding en bepaalde dingen volledig uitbannen werkt niet. Het gaat er juist om welke alternatieven je kiest.

Zorg voor een goede verdeling van eetmomenten

Door op vaste tijden te eten kun je een hongergevoel vaak voor zijn. Veel mensen hebben de meeste baat bij drie goed vullende basismaaltijden: ontbijt, lunch en diner. Daar passen nog twee gezonde tussendoortjes bij. Onder een maaltijd verstaan we een uitgebalanceerde combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten. Denk bijvoorbeeld bij eiwitten aan vlees, gevogelte, vis en eieren. Goede vetten vind je in olijfolie, boter, avocado en vette vis. En de koolhydraten vooral in zilvervliesrijst, aardappels, wortels, peulvruchten en vers fruit. Maar vergeet vooral niet voldoende groenten te eten. Die leveren vaak weinig calorieën maar bevatten onmisbare vitaminen en mineralen.

Veel mensen maken de fout om bijna alle koolhydraten te schrappen wanneer ze willen afvallen. Dat resulteert in bijvoorbeeld een salade bestaande uit sla en vlees of vis als lunch en als avondeten wokgroenten met vlees(vervangers). Dat zijn meer tussendoortjes dan maaltijden. Weinig mensen voelen zich lang verzadigd door dergelijke maaltijden en dat betekent dat de kans op snacken en snaaipartijen aanzienlijk toeneemt. Daar komt bij dat er dan gemiddeld meer gegeten wodt dan wanneer iemand zichzelf geen koolhydraten ontzegt. Eet dus meer van het goede, waardoor je automatisch minder van het slechte gaat eten.

Eet meer pure en onbewerkte voeding

Wanneer een groot deel van je voedingspatroon uit onbewerkte natuurproducten bestaat, ga je automatisch minder eten. Natuurproducten zijn vlees, vis, ei, noten, zaden, knollen, bollen, groenten en fruit. Deze voeding is niet ontworpen om je te verleiden er meer van te eten. Veel voedingsmiddelen worden zodanig bewerkt in geur, smaak, textuur enzovoorts om ervoor te zorgen dat we er veel van willen eten. Door te kiezen voor onbewerkte voedingsmiddelen wordt het een stuk makkelijker om de calorie inname te beperken.

Zorg voor een stabiele bloedsuiker

Als je te veel suiker binnenkrijgt wordt het steeds lastiger om minder te gaan eten. Suiker zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel gaat schommelen. In de bloedsuikerdips die zo ontstaan, kun je je moe en emotioneel zwak voelen. Op dergelijke momenten is het verleidelijk om voor junkfood te kiezen in plaats van een gebalanceerde maaltijd of snack. Ook zorgen suikers in een product voor een beter mondgevoel, aroma en smaak. De kans is daarom groot dat je er meer van wil eten dan je van plan was. Suiker is daarnaast een stof die, net als aspartaam en smaakversterkers, een positieve invloed heeft op je gevoel van welzijn. Daardoor grijpen veel mensen bij emoties naar suikerrijke producten. Maar, dat kun je beter niet doen.

Analyseer je mentale eetgedrag

Soms zijn er patronen ingesleten waarbij onnodig gegeten wordt. Denk daarbij aan het eten van popcorn in de bioscoop of extra eten en drinken in bepaalde gezelschappen. Eten kan ook een compensatie betekenen voor onaangename gevoelens. Een tekort aan liefde, waardering, of trauma’s, eenzaamheid, verveling en stress worden vaak weggegeten.

Je kan je eetgedrag met professionele hulp proberen te veranderen, maar je kan ook eerst bij jezelf kijken wat je al kan doen om je patroon te veranderen. Analyseer waarom je de bak ijs hebt leeggegeten, in plaats van jezelf meteen een rotgevoel aan te praten. Komt het omdat je de dag niet goed hebt ingedeeld en ergens te weinig hebt gegeten? Of heeft het te maken met een mentale oorzaak? Probeer hier oplossingen voor te verzinnen om zulke situaties een volgende keer te voorkomen. Zelfanalyse is heel belangrijk om een blijvende gedragsverandering te realiseren.

Maak je niet dik

Het streven naar perfectie leidt vaak tot teleurstellingen die weer leiden tot een terugval in oud gedrag. Wees niet te streng voor jezelf. Juist mensen die blijvend slank zijn, laten de teugels af en toe vieren. Je kan beter iedere dag één koekje eten dan het jezelf de hele week ontzeggen, om vervolgens een heel pak leeg te eten in het weekend. Als je jezelf te veel beperkt, wachten de hersenen en het overlevingsmechanisme van het lichaam geduldig tot er een zwak moment volgt. Maak het jezelf dus niet te moeilijk en probeer stap voor stap tot een beter gemiddelde te komen.

Meer voeding artikelen lezen?

nl_NLDutch