Gezond lunchen maakt je scherper én productiever

Waarom genoegen nemen met ongezonde snacks uit bijvoorbeeld de kantine? Of iedere dag diezelfde stapel boterhammen met kaas? Gezond lunchen, thuis of op het werk, maakt je scherper én productiever en werkt bovendien stressverlagend. En het kan gewoon zonder blender en allerlei ingewikkelde recepten. Hier zijn zeven tips.

Sla de lunch nooit over

De lunch is een belangrijke maaltijd. Je hebt immers energie nodig om je taken goed te kunnen uitvoeren. Uit Brits onderzoek blijkt dat de productiviteit van werknemers die hun lunch overslaan rond drie uur ‘s middags aanzienlijk daalt. En door die daling van de productiviteit verlies je maar liefst veertig minuten werktijd!

Bedenk waarom gezond lunchen belangrijk is

Werknemers die overdag gezond eten hebben 25% meer kans om betere werkprestaties te leveren en zijn 20% productiever. Dat blijkt uit een gezamenlijke studie van de Health Enhancement Research Organisation (HERO), de Brigham Young University en het Center for Health Research.

Gezonde voeding heeft invloed op je intelligentie, leervermogen, concentratie en geheugen. Het houdt je energieniveau op peil en helpt tegen stress. Je zit letterlijk en figuurlijk lekkerder in je vel en je bent minder vatbaar voor ziektes. Dus wil je jouw werkdagen scherp en productief doorbrengen? Dan is gezond lunchen heel belangrijk.

Weet wat je beter kunt laten staan

Hoe je dat doet? Ten eerste moet je weten dat glucose de brandstof is voor je hersenen. Om je brein goed te laten functioneren, is het van belang dat je glucosegehalte – je bloedsuikerspiegel – zo constant mogelijk blijft. Een laag glucosegehalte maakt je slap en ongeconcentreerd.

De meeste mensen gaan, zodra ze zich moe voelen, voor de snelle oplossing: stimulerende voedingsmiddelen als koffie, cola en energiedrank. Maar ook brood en snacks bevatten veel snelle koolhydraten. Die zogenaamde ‘snelle suikers’ zorgen voor een snelle energiepiek, die helaas ook weer minstens zo snel daalt.

Weet wat wél gezond is

Voedingsmiddelen die niet gekookt, gebakken of op een andere manier bewerkt zijn, geven je de meeste energie, omdat je lichaam ze langzaam verteert en ze je dus steeds voorzien van nieuwe energie. Rauwkost is een goed voorbeeld daarvan. En verder kun je het beste vezelrijke koolhydraten eten, zoals granen aardappelen, volkorenproducten, bonen en linzen.

Lunchgerechten die zorgen dat je scherp blijft en je de middag productief doorkomt zijn bijvoorbeeld salades met een graansoort (bijvoorbeeld quinoa), boon of peulvrucht, eiwit, groente en kiemen. Je kunt ook denken aan groene smoothies, (volkoren)wraps of zelfgemaakte soep. Noten doen ook wonderen voor je hersenen, mits ongeroosterd en ongezouten. Ze laten je bloedsuikerspiegel nauwelijks stijgen en de vetten zorgen voor een goede communicatie tussen de zenuwcellen. Let wel op dat je het bij een klein handje noten houdt, in verband met de grote hoeveelheid calorieën. En specifieke producten als aardbeien, avocado’s en pure chocolade helpen dankzij bepaalde stoffen ook tegen stress.

Kun je echt niet zonder de boterhammen? Kies dan in ieder geval voor voedzaam zuurdesem-, spelt-, of roggebrood met bijvoorbeeld een gekookt ei, magere vleeswaren, notenpasta of vis en wat rauwkost voor de vezels.

Neem je eigen lunch mee

Als je gezond wilt lunchen, kun je de lunch het beste van huis meenemen. Als je op kantoor kan en mag werken dan. Het vergt inderdaad de nodige voorbereiding, maar uiteindelijk krijg je er een flinke dosis energie voor terug!

Geen zin om de blender in je tas te stoppen? Zorg dan dat je de juiste bewaarbakjes in huis hebt. Er zijn zelfs bakjes verkrijgbaar die je eten koel houden, mocht er geen koelkast op je werk zijn. En warme soep? Die stop je in een goede thermoskan. Als je thuis werkt kun je natuurlijk wel wat uitgebreider uitpakken, en neem die tijd ook! Een korte break om een gezonde en voedzame lunch te maken kan helemaal geen kwaad.

Kies een gezond alternatief

Lunch je op je werk of heb je weinig in huis, kies dan toch voor het gezondste wat je kunt vinden. Denk aan een salade, een vers sapje en ongebrande en ongezouten nootjes. Is er een supermarkt in de buurt van je werkplek, dan is het ook een idee om daar even heen te lopen. Dan heb je meteen wat beweging.

Bekijk het per dag

Lijkt het je allemaal veel te veel gedoe? Begin dan eens met om de dag een smoothie of een gezond tussendoortje mee te nemen naar je werk. Je zal merken dat het al snel routine wordt. En de energie die je ervoor terugkrijgt, is het natuurlijk absoluut waard.

Meer voeding artikelen lezen?

nl_NLDutch