Gezondheidslessen die we van de Italiaanse keuken kunnen leren

De Italiaanse keuken is misschien wel één van de lekkerste in Europa. Denk je bij de Italiaanse keuken aan ongezonde voeding? Dat valt eigenlijk best mee! Wist je bijvoorbeeld dat Italië in de top 10 staat van de hogeleeftijdlanden? Dat is grotendeels te danken aan de eetgewoonten. In dit artikel lees je vier gezondheidslessen die wij kunnen leren van de Italiaanse keuken.

Het pioppi dieet

Pioppi is een dorpje in Italië met 300 inwoners. Deze inwoners zijn de langst levende mensen ter wereld. Dit komt omdat zij volgens het Pioppi dieet leven. Zij eten namelijk voeding die rijk is aan groenten, fruit, olijfolie en vis. Het Pioppi dieet bestaat aldus uit weinig koolhydraten, maar een vetrijk dieet dat aanmoedigt om veel groenten, noten, peulvruchten en vis te eten.

De mediterrane keuken

In Nederland zal je misschien snel denken dat de Italiaanse keuken helemaal niet zo gezond is. Maar ze eten in Italië juist heel gezond. Traditionele Italiaanse gerechten bestaan vaak maar uit een paar ingrediënten, en deze ingrediënten zijn meestal onbewerkt. Daarnaast zitten er veel groenten in Italiaanse gerechten. Italianen eten namelijk gemiddeld zo’n 452 gram groente per dag! Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van gezonde vetten, zoals olijfolie en vlees met weinig vet. Italianen eten kleine porties, dat scheelt natuurlijk ook. Waar wij een bord vol pasta eten, eten Italianen een kleine pasta als voorgerecht. Het hoofdgerecht bestaat voornamelijk uit verse groenten en goede vetten.

De lekkerste groenten

Dat Italianen veel groenten gebruiken is al bekend. De volgende groenten worden het meest gebruikt in Italiaanse gerechten: tomaten, aubergines, courgettes, paprika, venkel, spinazie, champignons, rucola en pompoen. Deze groenten kun je bijna in elk gerecht verwerken en geven een gezonde toevoeging. Less is more! Gebruik niet te veel verschillende groenten in één gerecht. Kies voor maximaal 2 verschillende groenten en voeg daar olijfolie aan toe. Hierdoor komt de smaak van de groenten echt tot zijn recht.

Hoe zit het met al die kaas?

Kaas wordt in de Italiaanse keuken in overvloed gebruikt. Maar als we kijken naar wélke kaas, dan gaat het niet om hele vette of ongezonde kazen. Je moet er vooral niet te veel van eten. Neem bijvoorbeeld mozzarella, die romige kaas bevat naast veel vitaminen ook veel calcium, fosfor, bètacaroteen en vooral veel eiwitten. Daarnaast bevat het weinig zout. Naast de mozzarella heb je natuurlijk de Parmezaanse kaas. Van deze kaas heb je weinig nodig door de sterke smaak. Ook Parmezaan rijk aan eiwitten en calcium

Meer voeding artikelen lezen?

nl_NLDutch