Iedereen kent het wel; tussen de maaltijden door trek hebben en zin om iets te snacken. Maar voordat je grijpt naar een calorierijke reep of die zak chips, kijk eens naar de alternatieven. Er zijn er genoeg om zonder schuldgevoel aan je snackdrang toe te geven.
Edamame boontjes
Deze boontjes heb je vast al eens eerder gegeten of gezien. Deze groene boontjes (de peulen van de sojabonenplant) zijn heel gezond om te snacken! Ze zitten namelijk boordevol eiwitten, mineralen (calcium, ijzer, magnesium, fosfor) en onverzadigde vetten. Ze zijn snel te bereiden en bij vrijwel iedere toko verkrijgbaar uit de diepvries in grote zakken. Je kookt de bevroren bonen in kokend water en bestrooit ze daarna met een klein beetje grof zeezout, gemalen chilivlokken voor wat pit of besprenkel ze met sojasaus. Eet niet de hele boon maar trek met je tanden de erwt uit de peul.
Popcorn
Popcorn is gemaakt van maïs. Omdat maïs veel zetmeel bevat, poft het bij hoge temperaturen. De Mexicanen poften het duizenden jaren geleden al met hete stenen. Inmiddels is het een welbekende snack, met name onder de bioscoopbezoekers. Is het dan wel gezond? Popcorn bevat een hoge glycemische index, maar daarentegen wel veel vezels. Een nog gezonder bestanddeel is polyfenol; een antioxidant. Hoe ‘gezond’ het is, ligt er voornamelijk aan hoe de popcorn is bereid. De meest gezonde popcorn kun je het beste zelf maken. Gebruik daarvoor kokosolie in plaats van boter. Verhit een klein beetje in een ruime pan en schud deze tot alle maïs gepoft is. Je kunt er daarna een beetje zout of andere kruiden in poedervorm aan toevoegen. En probeer je niet vol te eten aan de popcorn, want te veel is nooit gezond.
Wortels met zelfgemaakte hummusdip
Een echte ‘raw’ snack maar wel een lekkere! Laten we beginnen bij de wortel: een vitaminebommetje met vitamine A, B en C, kalium en veel vezels. Daarnaast bevat het bètacaroteen, wat in je lichaam wordt omgezet in vitamine A. Hummus is kikkererwtenpuree en bevat veel proteïnen waardoor je langer een verzadigd gevoel behoudt. Je maakt het in een handomdraai met voorgekookte kikkererwten uit een glazen pot en een keukenmachine of staafmixer om te pureren. Een basic hummus bestaat uit zo’n 200 gram gewelde kikkererwten, een teentje knoflook, twee eetlepels tahin (sesamzaadpasta), vers geperste citroensap, eventueel een scheutje olijfolie en een snuf zout en peper. Aan deze basis kun je allerlei verse kruiden toevoegen, maar bijvoorbeeld ook geroosterde paprika, pompoen of rode biet. En dippen maar!
Geroosterde amandelen
Vrijwel alle noten zijn gezond zolang je ze met mate eet, maar amandelen scoren hoog. Ze bevatten veel vitamine E, gezonde vetzuren en zijn rijk aan vezels. Als snack zie je ze vaak geroosterd of gebrand. Bij roosteren gebruik je geen olie, dus kies het liefst daarvoor. Rauwe amandelen kun je zelf roosteren in een oven of pan. Je hebt op deze manier controle over hoeveel zout er wordt toegevoegd, wat je bij kant-en-klaar geroosterde amandelen niet hebt. Al kun je ze uiteraard ook ongezouten kopen. Het is echter geen moeilijke klus om ze zelf te roosteren, en als je in één keer een flinke portie geroosterd hebt, kun je weer even vooruit want dan heb je ze op voorraad.
Zo rooster je ze zelf
Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg bakpapier op een bakplaat en verspreid de amandelen in één laag over de plaat. Plaats de plaat in de oven. Schep de amandelen na 4 minuten om zodat ze ook gelijkmatig roosteren. Zet ze nogmaals 4 minuten in de oven en haal ze eruit om te laten afkoelen. Bewaren kun je ze het beste in een blik. Je kunt er naar smaak zout of gedroogde kruiden aan toevoegen. Rozemarijn is een kruid dat goed samengaat met amandelen.
Dadel power balls
Deze power balls (of bliss balls zoals ze ook worden genoemd) vullen echt goed, waardoor je snackbehoefte snel voldaan is. Je kunt ze kant-en-klaar kopen maar ook zelf maken (het hebben van een keukenmachine is dan wel onmisbaar). Dit makkelijke recept van Personal Foodcoaching is zeer geschikt! Er zijn nog heel veel variaties op te maken zoals met pindakaas of havermout.