Overprikkeld? Ga wandelen!

Sinds corona is het hele land aan de wandel. En dat is goed nieuws, want wandelen is enorm goed voor je en het kan ook leuk zijn om nieuwe plekken in je omgeving te leren kennen. Lauri, founder van One Day Retreat Ibiza en online magazine Nyepi, geeft je in tips hoe je creatief omgaat met een wandeling en vertelt hoe wandelen jouw overprikkeling tegengaat.

Wandelen als medicijn

Er was eens een jonge vrouw die zich diep van binnen doodongelukkig voelde. De vergankelijkheid van het leven woog zwaar op haar schouders. Die jonge vrouw dat was ik die in een depressie zat. Ik wilde daar eigenhandig en zonder medicijnen uitkomen. Na heel wat speurwerk, ontdekte ik de kracht van wandelen als medicijn. Tot in den treuren liep ik rondjes. Ik kwam veelal niet verder dan het Oosterpark en mijn straat, daar had ik in het hart van mijn depressie geen inspiratie voor. Als ik maar elke dag die 10.000 stappen zou halen. Regen en wind: geen excuus.

Creatief met wandelen

Je zou kunnen zeggen dat ik een early adapter ben, want vanaf toen werd wandelen mijn hobby. Hoe beter ik mij begon te voelen des te creatiever ik werd. Bizons spotten in de Kennermerduinen, wandelen over de heide op Texel en ik riep Pim Pam Pet: The Walking Edition in het leven. Je draait aan het rad van Pim Pam Pet en de letter vertelt waar je naartoe gaat. Dit hoeft niet de natuur te zijn (al is wandelen in de natuur natuurlijk wel het beste medicijn), het kan ook een stad, dorp of gehucht zijn. Valt hij op de S, dan kun je flink op stap in Staphorst. V staat natuurlijk voor de Veluwe en ga zo maar door. Ik ben zo al op hele bijzondere plekken uitgekomen.

Wandelen en prikkels

Hoogsensitiviteit, ik heb het uitgevonden. Hoe meer yogadocentenopleidingen ik volgde, des te gevoeliger ik werd. Iets met zintuigen die nog meer openen. Wanneer ik de status van onaangenaam overprikkeld heb bereikt (meestal door teveel geluid), ga ik meteen de natuur in. Na dertig minuten vallen de stekels van mijn lijf en transformeer ik van een niet zo capabele cactus weer in een zachtaardig zoogdier. Hoe kan het toch dat tijd in de natuur doorbrengen zo helend is?

De natuur helpt ons herinneren

Door jezelf weer middenin de natuur te plaatsen kom je in contact met je natuurlijke staat van zijn. Wij zijn de natuur, alleen zijn we dat vergeten. De natuur helpt ons dat weer te herinneren. Door uit het stadse leven te stappen, worden een hoop (harde) prikkels geëlimineerd. Zeker wanneer je telefoon niet mee op avontuur mag. Oké, maar waarom is de natuur nou zo helend? Hier zijn twee theorieën over te vinden. Namelijk de Stress Reducerende Theorie en de Aandacht Herstellende Theorie. De eerste gaat over het helingsproces: deze theorie bekrachtigt het feit dat de natuur kan bijdragen aan een sneller herstel van stress, een gebroken hart of een ander rouwproces. Wie tussen de betonblokken woont doet hier veelal langer over.

De Aandacht Herstellende Theorie gaat over prikkels. Een stad met miljoenen mensen kent veel harde prikkels. Doe maar even een gedachte experiment met bestemming downtown Delhi waar allerlei krioelende mensen en apparaten allemaal een ander geluid produceren. Dit terwijl de natuur veel zachte stimuli voor de zintuigen voortbrengt. Denk aan het gezang van vogels, een kabbelend beekje of het ritselen van de bladeren. Deze zachte prikkels werken kalmerend en dragen bij aan ontspanning.

Meer leefstijl artikelen lezen?

nl_NLDutch