Tips om meer groenten en fruit te eten

Groenten en fruit horen bij een gezond en gevarieerd dieet. Ons advies: eet minimaal 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag. Vooral voor de groente geldt dat dit een absoluut minimum is, meer is zeker aan te raden. 250 gram groente en 2 stuks fruit eten klinkt misschien makkelijk, maar in de praktijk blijkt dat toch lastig te zijn. Slechts een kwart van de Nederlandse bevolking lukt het om dit doel dagelijks te halen.

 

Daarom delen we 10 tips om makkelijker meer groente en fruit te eten:

Eet fruit bij het ontbijt

Meng bijvoorbeeld een kiwi, blauwe bessen of aardbeien door kwark of yoghurt of doe stukjes banaan of aardbei op brood.

Eet bij je lunch ook groente

Groente past ook prima bij de lunch. Neem bijvoorbeeld wat plakjes komkommer, tomaat of radijsjes op brood of eet wat rauwkost naast je brood. In plaats van brood kan je ook kiezen voor een salade, (volkoren)wrap gevuld met groenten, of een groenteomelet.

Voeg fruit toe aan je avondeten

Denk bijvoorbeeld aan: appel door de rode kool, mango door de couscous of aardbeien door de salade, heerlijk fris. Probeer creatief te denken, varieer met smaken en combineer.

Voeg extra groenten toe aan je avondeten

Maak bij het avondeten meerdere soorten groenten klaar in plaats van 1. Neem dan wat minder aardappels, pasta of rijst.

Snack met fruit of groente

Eet in plaats van chips en een koekje eens een appel, banaan, tomaatjes, bleekselderij, radijs of wortel. Ook lekker: ‘groentefrietjes’ gemaakt van reepjes wortel, paprika en komkommer, die kan je nog wat lekkerder maken door ze in hummus te dippen. Ook je appel kan je wat extra’s geven door hem te besmeren met een dun laagje 100% pindakaas (zonder toevoegingen) of notenboter.

Maak een gewoonte van fruit eten

Eet bijvoorbeeld fruit wanneer je thuis komt van werk, of in je pauze, of kies een ander vast tijdstip. Zo maak je van fruit eten vanzelf een gewoonte. Let op dat je je fruit zo veel mogelijk eet, in plaats van drinkt. Veel waardevolle stoffen als vezels gaan bij het persen/blenden verloren. Dat resulteert vervolgens in het binnenkrijgen van vooral heel veel fruitsuikers.

Koop bij je wekelijkse boodschappen een nieuwe soort groente of fruit

Probeer verschillende soorten groente en fruit uit, op die manier leer je nieuwe smaken kennen en kan je meer afwisselen.

Varieer groente en fruit op basis van het seizoen

Ieder seizoen zijn er andere groenten en fruit te krijgen in de supermarkt en al helemaal bij de lokale groenteboer. Probeer af te wisselen door veel seizoensgroenten en fruit te kopen. Die zijn vaak lekkerder én goedkoper, en zo eet je misschien eens iets wat je normaal niet zou kiezen. Zo verbreed je meteen je horizon.

Gebruik diepvriesgroente of groente uit pot of blik zonder toegevoegde suikers en zout

Heb je weinig tijd en kies je liever voor gemak? Kies dan voor al gesneden groenten uit de diepvries of uit pot of blik. Let wel op, vaak zitten hier toegevoegde suikers en zout bij, dus kies voor een variant zonder toevoegingen.

Eet producten waar groente doorheen zit

Er zijn een hoop producten waar groenten doorheen zijn gemengd. Denk dan aan: tomatensaus met extra groente, pizza met een bloemkoolbodem, wraps met groente erin, courgettepasta, of bloemkoolrijst. Dit zijn heel eenvoudige manieren om meer groenten binnen te krijgen zonder dat je er veel van merkt.

Meer voeding artikelen lezen?

nl_NLDutch