Tips van Hein Vergeer: Na de vakantie je gezonde gewoontes weer oppakken

In de vakantieperiode is het uiteraard geen probleem om even lekker te genieten, te ontspannen en je strakke regime een beetje te los te laten. Veel mensen bewegen wat minder, letten wat minder goed op wat ze eten en drinken soms ook vaker alcohol tijdens hun vakantie. Of dat nu thuis is of in het buitenland. En dat is helemaal niet erg, maar als je weer thuis bent en/of aan het werk gaat is het ook belangrijk om je gezonde gewoontes weer op te gaan pakken.

Voormalig topsporter Hein Vergeer geeft een paar handige tips om na de vakantie weer in je gezonde ritme terug te komen. De belangrijkste tip: bewustwording. Het was heerlijk op vakantie en fijn om even wat minder op te letten, maar nu is het tijd om weer gezond aan de slag te gaan. Blijf je daarvan bewust.

Keer terug naar regelmaat en ritme

Vaak gebeurt dat vanzelf wel weer, als je weer aan het werk gaat. Je moet weer om bepaalde tijden opstaan en zorgen dat je op tijd naar bed gaat. Probeer hier zo veel mogelijk regelmaat in te houden, zodat je lichaam weer goed en snel went aan de tijden waarop je opstaat en gaat slapen. En ging je voor je vakantie nog even wandelen na het eten, doe dat dan nu ook! Of startte je de dag met een meditatie- of sportmoment? Doe dat nu weer! Zo wen je gemakkelijk weer aan de vaste routine. En niet stiekem overslaan hè!

Houd de ontspanning na de vakantie vast

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je lekker ontspannen terugkomt van je vakantie en je vervolgens weer vol in de werkstress schiet. Probeer daarom vast te houden aan die ontspanning en denk ook eens na over hoe je dat vol kan houden. Heb je bijvoorbeeld ’s ochtends altijd haast, waardoor je gestresst aan je dag begint? Plan dan wat meer tijd in. En zorgt je werk voor veel stress waardoor je die ontspanning snel weer kwijt bent, probeer dan de oorzaak aan te pakken. Het is niet de bedoeling dat je na een paar weken al weer aan vakantie toe bent.

Rustig weer gaan sporten

Als je in de vakantie niet of nauwelijks hebt gesport, ga dan niet meteen vol gas weer verder met je workouts zoals je die voor je vakantie deed. Je lichaam heeft eventjes nodig om weer te wennen aan het bewegen en als je even de tijd neemt om rustig op te bouwen, dan merk je dat je al snel weer op niveau zit.

Let weer op je voeding en alcoholinname

Best moeilijk, maar wel heel belangrijk: na de vakantie weer gezond gaan eten. Als je een paar weken lekker hebt genoten van hapjes en drankjes, kan het lastig zijn weer terug te gaan naar een gezond voedingspatroon. Helaas vliegen de kilo’s er makkelijk aan als je blijft hangen in ongezonde eetgewoonten en de alcoholische drankjes die daar vaak bij komen kijken, met als risico dat je heel moeilijk van die eetgewoonten af komt en dat die kilo’s dus ook niet makkelijk verdwijnen. Kortom: maak voedzame en gezonde maaltijden voor jezelf, maar houd het wel leuk. Probeer eens wat nieuws, en lunch bijvoorbeeld met een (couscous)salade, maak smoothies en probeer nieuwe ingrediënten uit. En probeer je alcoholinname weer een beetje omlaag te brengen, dat scheelt ook een hoop.

Meer leefstijl artikelen lezen?

nl_NLDutch