Tips van Hein Vergeer: Zo blijf je ook gezond bezig op vakantie

Het is natuurlijk heerlijk om met vakantie te gaan, of in de vakantieperiode even alles lekker los te laten en te ontspannen. Je kan natuurlijk allerlei verschillende soorten vakanties houden, van passief tot heel actief, van strandvakantie tot cultuursnuiven. Maar het belangrijkste is toch wel dat je lekker kan ontspannen, zodat je na je vakantie met verse energie weer aan de slag kan.

Vakantie gaat om genieten en ontspannen, maar het is zonde om meteen al je gezonde gewoonten overboord te gooien. Voormalig topsporter Hein Vergeer geeft wat tips om tijdens de vakantie toch een beetje goed bezig te blijven op het gebied van voeding en beweging:

  • Zorg dat je lekker ontspant en vooral geniet
  • Begin de dag met wat beweging, ga bijvoorbeeld een stukje wandelen of wat baantjes zwemmen
  • Ontbijt lekker, maar wel gezond. Neem bijvoorbeeld niet iedere dag allerlei zoete dingen zoals croissants, want dat soort voedingsmiddelen maken dat je snel weer trek krijgt. Ze veroorzaken namelijk een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel. Kies bijvoorbeeld voor yoghurt met wat fruit of havermout om te voorkomen dat je snel weer trek krijgt.
  • Als je toch trek krijgt, kies dan voor wat vers fruit of rauwkost, zoals komkommer of tomaatjes. Die tomaatjes zijn in het buitenland vaak ook nog eens een stuk smakelijker dan in Nederland!
  • Als je gaat sporten op vakantie (goed bezig!), doe dat dan niet in de volle zon, op het heetst van de dag. Kies voor een moment met lagere temperaturen, zoals ’s ochtends vroeg of nadat de zon onder is.
  • Drink voldoende, vooral water. En als je alcohol drinkt, doe dat met mate.
  • Kies er eens voor om ’s middags wat uitgebreider te lunchen, bijvoorbeeld met een hoofdgerecht. Het voordeel hiervan is dat je langer verzadigd bent en je ’s avonds minder honger hebt. Dan kan je ’s avonds voor een lichtere maaltijd kiezen.
  • Ga niet direct na het eten sporten, maar laat je eten rustig zakken.
  • Als je naar een restaurant gaat, kijk dan eens naar een salade als voorgerecht. Op die manier vul je je maag alvast een beetje met gezonde voeding. Probeer vooraf geen brood te eten, en kies eens voor vegetarisch (vaak meer groenten) of lekkere vis.

Probeer tijdens je vakantie beperkt op je telefoon te kijken, geniet van de momenten, het mooie weer, de omgeving en je reisgenoten.

Meer leefstijl artikelen lezen?

nl_NLDutch