Druk, drukker, drukst. We zijn drukker dan ooit. Reizen naar je werk, die snelle koffie met een vriend, een feestje hier en daar, de halve marathon lopen, we proppen steeds meer activiteiten in dagen die toch maar 24 uur tellen. Dat gaat vaak ten koste van onze mentale gezondheid en soms zelfs ten koste van onze broodnodige nachtrust. Psycholoog Josje Smeets legt uit hoe je meer tijd krijgt als je het druk hebt.
Herken de signalen van (te) druk zijn
Op het moment dat je fysieke klachten ervaart van het druk zijn wordt écht het tijd om in te grijpen (maar eigenlijk had je al eerder een stapje terug moeten doen). Check het volgende lijstje. Heb jij regelmatig last van;
- hoofdpijn
- een opgejaagd gevoel
- weinig focus
- snel prikkelbaar
- weinig energie
- gemakkelijk kunnen huilen
- licht geheugenverlies
- het gevoel het overzicht kwijt te zijn
Als je 2 of meer van bovenstaande punten herkenbaar vindt, dan is het echt tijd om wat meer rust in te gaan bouwen.
Ik heb geen tijd
De reden waarom we geen rust inbouwen in onze schema’s? Omdat we te druk zijn. ‘Ik heb geen tijd om rustig aan te doen’ is het meest gehoorde excuus dat we horen van mensen die overspannen of zelfs een burn-out hebben. Weet echter dat de beleving van druk zijn vaak verschilt van de realiteit: we voelen vaak dat we heel druk zijn, terwijl we in werkelijkheid misschien best wat tijd hebben. Dat ligt aan het volgende: de negatieve effecten van alsmaar bezig zijn maken ons minder productief, waardoor we soms veel te lang met taken bezig zijn zonder dat we echt vooruitgang boeken. Diezelfde taken zouden veel minder tijd vergen als we uitgerust zouden zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die regelmatig pauzeren tot wel 40% productiever zijn. Maar nog belangrijker: mensen die meer rust inbouwen voelen zich tot bijna 50% gezonder dan mensen die dat niet doen. En dat is dubbel goed nieuws: niet alleen zijn gezonde mensen gelukkiger en meer ontspannen, bovendien zijn gezonde mensen in staat om beter te kunnen focussen en hun tijd meer efficiënt in te delen. Mensen die wat meer pauzeren zullen dus zeer waarschijnlijk ook in de toekomst eerder klaar zijn met alles wat ze moeten doen, zonder dat ze daarbij minder output leveren. Door tijd te maken krijg je dus meer tijd.
Hoe maak je tijd?
Het is van belang om kleine stapjes te zetten. Je raakt zelf minder in de stress als je kleine stapjes neemt en je went er ook gemakkelijker aan op deze manier. Vijf tips om tijd te maken:
- Neem bijvoorbeeld elk uur een mini-pauze van vijf minuten. Zorg dat je tijdens je pauze fysieke afstand neemt van je werk, zodat je brein kan ontspannen in een andere omgeving.
- Blijf uit de buurt van je smartphone tijdens een pauze. Zelfs het checken van sociale media vergt inspanning van je brein. Spendeer je pauze dus offline, buiten, al wandelend of kletsend met een collega.
- Probeer je taken te groeperen. We hebben de neiging om steeds een beetje van dit te doen, dan een beetje van dat en dan weer een beetje van dit. Dat voelt fijn afwisselend, maar werkt minder prettig voor je brein. Probeer daarom één tijdslot per week in te ruimen voor je administratie, al je overhemden in één keer weg te strijken, één keer per dag al je e-mails te beantwoorden enzovoorts. Je zult merken dat je brein sneller werkt op deze manier en je dus tijd overhoudt.
- Probeer zaken los te laten. Dat lukt makkelijker wanneer je vijf minuten per dag mediteert of een mindfulness oefening doet.
- Zorg dat je ’s avonds rustig aan doet en in slaapmodus komt. Ga minimaal 1 uur voor het slapengaan offline (ook geen Netflix dus!), dim de lichten, eet niets meer na 8 uur en bouw een avondritueel in. Dit zijn allemaal zaken die ervoor zorgen dat je gemakkelijker en dieper in slaap komt, waardoor je meer uitgerust wakker wordt en met meer energie en efficiëntie de volgende dag doorkomt.
Morgen is weer een dag
Lukt het allemaal niet? Krijg je je taken niet af en lukt het ook niet om je rust te vinden? Geen zorgen. Iedereen heeft weleens een baaldag of een maand waarin het allemaal niet vanzelf gaat. Laat het los, verwen jezelf met een warm bad of een goed boek en probeer het morgen nog een keer.