Zijn light producten ongezond?

Klinisch diëtist en voedingswetenschapper Marijke Berkenpas van I’m a Foodie beantwoordt regelmatig voedingsvragen. We vroegen haar: klopt het dat light producten ongezond zijn?

Antwoord van Marijke

Zoetstoffen zijn zoet smakende stoffen die geen of heel weinig calorieën leveren en vaak worden gebruikt ter vervanging van suiker. Bijvoorbeeld in Optimel 0%, light frisdrank, light toetjes of suikervrije snoep. Aspartaam ken je waarschijnlijk wel van naam, maar er zijn veel meer soorten zoetstoffen met elk andere eigenschappen. Light frisdrank kan aspartaam acesulfaam-K, saccharine, sucralose, cyclamaat of combinaties hiervan bevatten. Sommige zoetstoffen leveren geen calorieën omdat ze niet verteerd kunnen worden door het lichaam, andere leveren wel calorieën (zoals aspartaam), maar omdat ze in zulke kleine hoeveelheden gebruikt worden is de energiewaarde ervan verwaarloosbaar. Polyolen (zoals xylitol en sorbitol) worden vooral in kauwgom gebruikt; als hier veel van wordt gegeten kan dit winderigheid en diarree veroorzaken. Alle zoetstoffen die in voedingsmiddelen gebruikt worden zijn veilig bevonden door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). Als er goed onderzoek is dat aantoont dat een zoetstof risicovol is voor de gezondheid, staat de EFSA niet toe dat het wordt gebruikt in voedingsmiddelen.

Dat zoetstoffen veilig zijn, betekent nog niet dat light producten gezonde keuzes zijn. Een beetje zoetstof in de koffie of thee af en toe en een light frisdrank ter vervanging van suikerrijke dranken is een prima manier om de switch te maken naar suikervrije alternatieven (bijvoorbeeld als hulp met afvallen). Maar water, koffie, thee en zuivel zonder suiker of zoetstof hebben nog altijd de voorkeur. En snoep en koek zijn, met of zonder zoetstoffen, sowieso geen gezonde keuzes.

Meer voeding artikelen lezen?

nl_NLDutch